петък, 27 май 2011 г.

МЕДИЙНИ МАСКИ, ДЕКОРИ, МУТАЦИИ


*
Не знам дали всичко е загубено, но няма верен път - това ме навява на черногледство и бяс. "Магистралите" в днешното безпътие ги строят други хора, наречени за по-кратко от мен мутанти. Медийни и политически мутри приватизираха публичното пространство, масовата култура възпроизвежда едни и същи митове за многократна употреба, в които кълчотенето и вулгарността са по вкуса на поредното поколение. Всеки се прозява пред компютъра си и никой нищо не предприема. Дори и виртуалните крясъци не облекчават, нито отпушват парата. Не знам. Промяната е просто една куха дума. Надеждата - също.

*
Напълно споделям мнението, че демокрацията е мъртва у нас. Парализирани институции - парализирана демокрация. Лошо е това, че не излизат интервюта, които все пак би трябвало предварително да са поискани от съответен репортер, който съответно (задължително в България) е поискал разрешение от съответен редактор или собственик на медия. Медийната несвобода е тотална. Задушаваща. Това са медии на повикване, а не източници на обективна информация, на анализи и качествени коментари, които да упътят и утешат обществото, да го задържат будно, а не заспало.

*
Да подпишеш "смъртната присъда" на медийната си маска, и то с усмивка на лице. Това наричам аз поведението на някои бг тв водещи. Защото в престараването си да задържат вниманието на зрителите, да възбудят интереса им, те не разбират каква власт всъщност има аудиторията, въоръжена с дистанцинно вкъщи. И лошото е, че т.нар. тв звезди са безсетивни, безочливи, хич не им пука.

*
Никой не мисли за "здравословна" медийна среда, а колкото по-видими са медийните вируси, толкова по-невидими стават. Тв водещи ни атакуват с плоски шеги и клишета всекидневно, а профилактика няма. Излагат се пред хиляди зрители без въобще да се свенят, че пресичат граници на благоприличие и самоуважение, че "минават на червено" през информационните магистрали и че се държат просташката.

*
Лигавенето и облъчването с простащина от екрана вече е общоприето. Представлява нещо като секретен ключ за подсъзнанието на зрителя, с който въпросните персони са си въобразили, че могат да го отключат и превземат - само и само да имат висок рейтинг. Но не е там работата. Нито да е задължително да се излъчват постоянно шахматни турнири или оперни спектакли по телевизиите. Другаде е драмата. Проблемът е, че в днешните времена на телевизионно и интернет зомбиране има хора, които са се самоовластили с медийно време, позамогнали са се през годините, рутинирали са се, направили са някакво име в публичната среда, а изведнъж най-безсрамнически изтикват встрани интелигентността, залагайки на инфантилизъм и позьорство.

*
Прескачайки от канал на канал попадам на готварското шоу по национална медия. И какво да видя? Водещата, млада актриса, импровизира с голяма краставица в ръка (!) "хитовото" парче на Мерилин Монро "Happy Birthday Mr. Prezident". Това става в края на предаването, текат надписи. Тя имитира Монро, пеейки изкусително. Очевидно продуцентите умишлено не са отрязали откъса. Подценявайки аудиторията, но и водещата.

*
Днес, когато прикриваме разпадането на националната ни идентичност с парадност и манифестации, с медийни клишета за масова употреба, когато сме прекупвачи на митове и отровни думи - честит ви празник. Целокупието се блещи и е безпомощно да отреагира. Мъртво обществено мнение. Днес няма нужда да ни заплашват с бухалки, защото мутантите на публичната сцена си имат медии. Днес няма нужда да подменят фактите, защото те ги произвеждат, облъчват ни с "техните" факти, налагат ни (не задължително силово) "техните" правила, "техните" представи, "техните" послания, "техните" ценности. Днес няма нужда да се страхуваме, защото декорите и кукловодите на реалността ни са парализирали съвестта ни тихомълком, постепенно, невидимо, кастрирали са стърчащата ни някога свободна воля, програмирали са живота на нашите утрешни наследници, умъртвили са общественото мнение в зародиш.
 
--