неделя, 2 май 2010 г.

ПОНЯКОГА ЕДИН ЖЕСТ, ЕДНА ДУМА, ЕДНА ИНТОНАЦИЯ...






Прочетох на един дъх книгата на Валери Брюсов "Последните страници от дневника на една жена", излязла през далечната 1910 година. Като че е била написана днес. Вълнуващо четиво. Любовта, самопогубването в страстта, ненаситността и неутешимостта на женскостта. Това са основните идеи, които разследва и издава творбата. Така мисля. Добра книга. Кратка, но емоционално завладяваща. Криминална нишка. Жена се отдава на свой ухажор още в деня, в който е убит съпруга й. След това се оказва, че тя има и друг кандидат за сърцето й.

Навремето романа е скандализирал общественото мнение и критиката. Но и има защо. Само трябва да посегнете на произведението на Брюсов, ще се убедите. Ето какво изтръгнах от романа (изречение като археологическа находка): "Понякога един жест, една дума, една интонация са достатъчни да се отдадеш на някого", се казва на страница шейсет и първа в романа. И няма какво да се добави, нали?

По свръхчувствителността можеш да познаеш човека отсреща. По склонността му да рискува, да захвърли себичността си, но да прегази нормите и моралните клишета в името на отдадеността. Има нещо свръхпоетично в това да те упъти към някого само един жест, само една дума, само една интонация... Прекрасно го е казал Брюсов. Без тази вътрешна спонтанност на духа ние сме най-обикновени простосмъртни. Към усещане за дълбочината на чувството, към спонтанността и невинността на греха, към свободата да надскочиш дребнавостта си те тласка книгата на Брюсов.

Чудесeн роман. Смел роман. Пребърква ти вътрешните джобове.



...