петък, 31 май 2013 г.

ИЛЮЗИЯТА ЗА ОБЩНОСТ. ПОНЕ ДО УТРЕ.



Докато не се прекрати този политически канибализъм и това настървено нахвърляне до пускане на кръв от и между политическите тела, на което сме свидетели в поредно Народно събрание, няма да се намери спокоен изход от кошмарното време, в което сме принудени да отглеждаме свободата си.

Агресията по нашите ширини, подсказва го настоящето ни, в което самодоволно пилеем енергии, не води до колективен успех, до напредък, до логичен развой на събитията, а до хаос и пустота - икономическа, социална, културна, морална.

Доказано е, че политическата ни сцена вече придобива формата на бутафорно телевизионно риалити, което ни разкрива високата публичност като развъдник и едновременно гето за всевъзможни егоцентрици и будещи (в най-добрия случай) умиление кариеристи от балкански тип.

Но това не означава, че не можем да се опълчим с ирония, известен оптимизъм и буден интелект на случващото се, както и - противно на очакваното - да подкрепим нечие усилие, нечие намерение за нормализиране на държавността у нас.

В името на конструктивната толерантност, а не на имитацията на такава.

Самообучението по толерантност е ключово в такива моменти на абсолютна апатия и погнуса от политическия театър.

За да съхраним илюзията за общност.

Поне до утре.


--