петък, 11 февруари 2011 г.

Бележки от вчерашен ден

*
Бомбата, която избухна пред редакцията на вестник и по чиста случайност не отне живота на човек, цели всяване на страх и паника сред журналистите. Бомбата образно казано обаче бе хвърлена по Свободата на словото, колкото и изтъркана да е фразата у нас. Цели запушване на усти, очи и уши! Взрив срещу Свободата на словото, срещу многогласието, срещу множествеността на Истината и гледните точки в публичното поле.

Бомбата бе брутално посегателство срещу журналисти - факт, независимо какво мислим (или не мислим) за атакуваните колеги. Независимо от какви интерпретации сме обременени и се обременяваме. Този брутален акт вероятно е в името на комфорта на определени властови елити и кръгове.
 
Бомбата с мощен тротилов еквивалент е... еквивалент на мутро-морала, който обсеби страната ни през годините. Как ще се адаптират и развиват в тукашната джунгла нашите деца, не ми е ясно. Ама никак.
 
Бомбата е мократа поръчка на ухилената мутроподобна Безпардонност на Новобогаташите и Новоовластените, които окупираха страната ни отвътре и изтикаха за дълго време солидарността и добродетелите по кьошетата на настоящето. А иначе нека си строим магистрали, да се преброяваме, да го играем на парламентаризъм, да имаме уж някакъв държавен глав, уж някакви народни представители - и т.н., и т.н.
 
Взривят ли правото ни на гласност, на интерпретация, всичко се превръща в декор, а ние - в лутащи се сенки! В краткосрочни спомени. В бавноразвиващ се народ! Бомбата без закъснител за Българската Журналистика, хвърлена от Мутрократите, вече е активирана!И цъка, цъка... А Лъжата, Алчността, Властолюбието и Цинизма са най-стокооборотните в държавицата ни!