вторник, 8 февруари 2011 г.

РАЗМИСЛИ БЕЗПРИСТРАСТНИ ОТ МЕЖДУВРЕМИЕТО

 
*
В момента медиите ни са в тежка криза, защото те изпълняват все по-мощно ролята си на фасада, параван, було, но не и на мегафон, прецизиране на факти и дълбочина на коментари на висок глас. Наема се евтина работна ръка,нивото пада все по-надолу, а целокупното ни население въобще и не подозира каква свещена мисия всъщност има журналистиката за нормалността на обществото. Затлачване, разпад, крах на информираността.

*
Имаме си НАП, имаме си ДАНС, имаме си политически миманс, имаме си Инспекция по труда, комисии и подкомисии, гранични-контролно пропускателни пунктове, имаме си финансов надзор, СЕМ, Комисия за регулиране на съобщения, Закон за личните данни, закон за електронните съобщения, но... си нямаме Памет, Кауза, Споделеност, активирана будна Съвест си нямаме.

*
Би могло ДАНС да се прекръсти на ДАНН - Държавна агенция по национална несигурност. Един ден... Знае ли човек...

*
Някои хора днес трябва да имат не джипита, а лични ветеринарни лекари, които да посещават от време на време. Профилактично. Защото са полу-хора, полу-личности, полу-души. Така мисля. Добронамерен съм. Колкото въображението ми достига.

*
Да им имам речниковите запаси и алтруизма на днешните политици. Да им имам харизмите... Сплетничат, но не градят, не надграждат, а рушат, шоуменстват на читалищно ниво. А фабриката за илюзии - НС, продължава да работи "на пълни обороти". Някои се нуждаят от патоанатоми, защото зомбитата и мъртвите души хич не са на изчезване, както можем утешително да предположим.

*
Липсва ни хвърковата чета, народонаселението днес консумира по лидълски (разбирай - известната верига хипермаркети с промоции за бедняци), хич не му е до революции, до еволюции. А иначе главния прокурор може да си излиза с каквито си ще дек...ларации, но дали има ефект от тях - елитите се маргинализираха, а институциите се автомаргинализираха. Бездна между мнозинството от хора и властимащите, институционалните фигури - това е. Медиите само се упражняват в посредничество и отразяване на някакви събития, но няма качествена промяна. След като сме транзитно поле за наркотици, политики и трафик на нечие чужди интереси, за каква държавност говорим тогава.

*
Грипната епидемия превзема цялата страна. Сезонно. Но дали епидемията, която ни сполетя с днешните управници е сезонна? Или безсрочна? Или краткосрочна... И ще се намерят ли политически епидемилози? А медийни? А душевни?

*
В Деня за безопасен интернет щели да раздадат на деца и ученици образователна игра "Флашко в страната на спамчетата" - съобщават от Националния център за безопасен интернет у нас. Играта била със зарчета и пионки... Да, защо ли си мисля, че трябва да подготвят и една игра за възрастни пионки,но, примерно, от Национален център за безопасно оцеляване в страната!
 
Покрай изтеклите СРС-та, изпратени от незнайни източници флашки със записи на разговори между висшестоящи до определени медии,покрай къртиците по всички етажи на обществото, покрай ежедневните ни институционални и междуличностни, интимни доноси, може да се измисли игра "Флашко в страната на СРС-тата". Ще се продава добре, ако не я раздадат благотворително от МС преди това все пак.
 
То и "Флашко в страната на спамчетата", като се замисля, си звучи добре. Защото думите, които си подхвърляме всекидневно един на друг, един срещу друг, един под друг, един над друг, са си като спамове, като вредни емисии, като скрап - но нали са ни думи под ръка, бързо ги разиграваме като слухове, затлачвайки и без това затлачените информационни канали, улеи и подводни информационни реки.
 
Предлагам всеки да се опита да напише поема, която да носи заглавието "Флашко в Страната на СРС-тата"! Победителят ще получи достъп до... входната врата на Историята на литературата! Изгодно, нали?
 
 
...