неделя, 9 януари 2011 г.

ЗАПИСКИ ОТ ПОСЛЕДНИТЕ ДНИ...


*
Бъдещето на страната ни попада в лапите на многохилядна армия от бесни фенове на чалга музиката. На Нова година по една от най-гледаните национални телевизии извъртяха цял концерт на известни попфолк муцуни. Публиката се състоеше предимно от малолетни деца. Те пееха заедно с чалга мутантите на сцената. Само няколко секунди ми бяха необходими, за да разбера какво поколение българи се задава в близките години и каква висота на духа ще ни сполети в бъдеще. Срамота.

*
Жалко за събиращите паяжини книги, събиращите паяжина мисли и дълбоки чувства и преживявания, жалко за въображението човешко - за тях тела няма да се намерят, дефицитни ще са. При този широкоразпростанен вирус на чалгаджийското светоусещане и възприемане. Жалко.

*
Нервната система на обществото ни се похабява ден след ден. Ставаме все по-апатични. Упражняваме се в ежедневни апокалипсиси. Изтърваме хода на времето, вторачени в задните си мисли. Изпускаме ходовете на глобално мислещите и действащи държави.Покрили сме се в домашните си пещери, като модерни пещерняци. Мнозинството вегетира. Дава някакви признаци на живот. А ръгането с лакти и думи е естествена масова практика.

*
Говоря за нервната система на обществото, защото възприемам това общество като цяло, цялост, а самото него - като обществено тяло. С органи, съответно страдащо от различни вируси, сърдечна недостатъчност, или белодробна. От алергии. Подлежащо на ин витро оплождания. С опасения за умствена изостаналост. Метастази... Общественото тяло би могло да си има нервна система, защо не.

...